Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Zenei stílusok képes leírás - Zene.tlap.hu
részletek »

Zenei stílusok - Zene.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zene.tlap.hu » Zenei stílusok
Keresés
Találatok száma - 31 db
Acid rock

Acid rock

A pszichedelikus rock leghangosabb, legvadabb ága a '60-as években, a flower-power időszakában vált népszerűvé. Jellemzője a kábítószer (LSD) hatására létrejött különös dalok, hosszú, torzított gitárszólókkal (pl. Steppenwolf, Grateful Dead, Jefferson Airplane). Az elektronikus zene hangzáseszközeivel és a stroboszkóp-lámpák villódzó fényeivel a 'belső utazás' kísérőzenéje. Az érzéktompítóan nagy hangerőt olykor furcsa, lenyűgöző hangzások tarkítják.

Acid trance

Acid trance

Popzenei stílus. Meglehetősen hibrid, technikai, tipikus underground irányzat. Szülőhelye london, nevezik még London acid trance-nak vagy London acid techno trance-nak is. valóban földalatti irányzat, az illegális partikat titokban szervezik, tehát csak az vehet részt rajta, aki ismeri a gyakran változó perty-line telefonszámokat. Ennek megfelelően a bulikat használaton kívüli műhelyekben, hangárokban tartják. A partikon mindenki egyenlő. A szombat esti szórakozás legolcsóbb formája, a bulik néha napokig is eltartanak. A zene az acid, a techno, a trance és a klasszikus hardcore rendkívül monoton keveréke. Vokális elem egyáltalán nincs, a számok a végtelenségig eltarthatnak.

Alternatív metál

Alternatív metál

Az alternatív metal akkor jött létre, amikor megfogalmazódott a vágy egy másfajta hangzásvilág irányában. Ezidőtájt a heavy metal zenekaroknak a közönsége főként azon alternatív fanok köréből került ki, akik amúgy szeretik a gitárcentrikus kemény rockzenét. Ez az időszak a 80-as évek vége, 90-es évek elejére tehető. Ekkor a túlélő hardcore punk bandák betévedtek a metal területére, maguk elött tolva az alternatív gitárzenét játszó bandákat, akik más irányban kezdtek inspirációt keresni. Az alternative metal bandák első hulláma keverte a heavy metalt a prog rockkal (Jane's addiction, Primus), garage punkkal (Soundgarden, Corrosion of Conformity), funkkal (Faith No More, Living Colour), rappel (Faith No More, Biohazard), industriallal (Ministry, Nine Inch Nails), world musiccal (Sepultura).

Zene magazin hírek
Elkészült a Mojo WorKings új albuma, a Long Step
Elkészült a Mojo WorKings új albuma, a... Elkészült a hazai blues színtér érdekes színfoltja, a Mojo WorKings második albuma. A Long Step című anyagot a trió kvintetté kiegészülve szombaton mutatja be a fővárosi Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Központban - közölték a szervezők az MTI-vel. A Mojo WorKings a tradicionális blues-, a hatvanas évek beat-, illetve a későbbi korok popdallamainak világát...
Rockmúzeum nyílt Angyalföldön, ami ezentúl hétvégenként várja a magyar rockezen rajongóit
Rockmúzeum nyílt Angyalföldön, ami... Megnyílt csütörtökön a Rockmúzeum, a MagyaRock Hírességek Csarnoka az...
A Deep Purple előzenekarává avanzsált Iván and the Parazol a februári Aréna koncerten
A Deep Purple előzenekarává avanzsált... A hazai beat/rock and roll színtér egyik népszerű csapata, az Ivan and the Parazol...
Alternative Rock

Alternative Rock

Az alternatív rock (más néven alternatív zene, alt-rock vagy egyszerűen alternatív) a rockzene egyik műfaja, amely az 1980-as években jött létre és széles körben elterjedt az 1990-es években. Az alternatív rock számos alműfajból áll, melyek az 1980-as években a indie rockból vált ki. Az alternatív rock alműfajai a grunge, a Britpop, a gothic rock és az indie pop. Ezek mind a punk rock stílusára és magatartásformájára építkeznek, ami az 1970-es években fektette le a műfaj alapjait.

Ambient

Ambient

Az ambient is csak egy újabb zenei stílus, mondhatnád. De a megrögzött ambientesek, életfilozófiájuknak tartják. Az ambient zenei hatása miatt fantasztikus letisztultságot eredményez az elmében, amit már pár óra elmélyült hallgatás után tapasztalhatsz, persze csak ha tényleg tetszik a zene. A szó szoros értelmében új dimenziókat tár fel előtted, melyek kézzelfoghatóvá válnak, persze csak a képzeletedben, ebben a álomszerű állapotban. Lényege a nyugalma. Ami fontos: az ambient rétegzene, azaz egy underground stílus. Nagyon kevesen ismerik, még kevesebben szeretik, és csak nagyon kevesen tartják kedvenc stílusuknak. Én annak tartom.

Bachata

Bachata

A bachata egy karib eredetű, a salsánál lágyabb hangzású, melankolikus hangulatú latin zenei stílus. Az eredetileg a Dominikai Köztársaságból származó gitárzene a merengue-vel karöltve mára a salsa klubok közkedvelt kiegészítő táncává fejlődött. Népszerűségét az egyszerű, könnyen megjegyezhető lépéseinek köszönheti, habár a lépéseket kísérő csípő és testmunka elsajátítása hosszas gyakorlást igényel. 2002-től bekerült az autentikus latin táncversenyek versenyezhető kategóriái közé, amelynek hatására a bachata gyors fejlődésnek indult. A romantikus hangulatú bachata a salsa táncos bulik kísérőműfajaként mára már az egész világot meghódította.

Blues

Blues

A blues alapját a tipikus akkordmenet és a blue note jellemzi. A tizenkét-ütemes blues az egyik legelterjedtebb akkordmenet, de ezek a tulajdonságok megtalálhatók a dzsesszben, a rhythm and blues-ban és rock and roll-ban is. A blues-t nem csak az alapvető ismertetőjegyei jellemzik, hanem az ének, a basszusmenet és a hangszerek is. Számos alműfaja létezik, a vidéki blues-tól kezdve a városi blues-ig, ahol többé-kevésbé népszerű volt a 20. század különböző időszakaiban, de a legismertebb a Delta-, a Piedmont-, a Jump- és a Chicago blues. A második világháború után az akusztikust felváltotta az elektromos blues és még ismertebb lett. Az 1960-as és az 1970-es években kifejlődött a blues-rock műfaj.

Boogie-woogie

Boogie-woogie

A boogie-woogie (magyarosan bugi-vugi) egy zenei stílus és egy szvingalapokon nyugvó tánc neve. A zene gyökerei a country és a western muzsika mellett a blues, ami az 1940-es években lett igazán népszerű, és amit eleinte csak egy, később akár három zongora egyszerre, gitár vagy nagyzenekar (big band) játszott.

Breakbeat

Breakbeat

A breakbeat vagy breaks egy gyűjtőfogalom. Az elektronikus zenéhez áll közel,minimalisztikus jellegü. Jellegzetes vonása a 4/4-es tört ütem. A legtöbb elektronikus zene alapját egy lineáris ritmuslap jelenti, ám ennél a stílusnál a ritmikába csempészve tört hatást eredményez. Innen ered az elnevezése is.

Hirdetés
Breakcore

Breakcore

Azt hiszem, ha valaki arra kérne, két percben mondjam el, mi az a breakcore, csak ezt a videót linkelném neki. A zene és a kép tökéletesen összefoglalja: csapongó, teljesen elborult, tele van teljesen ranom elemekkel, és mindent magába gyúr a deszkásoktól a farm ahol élünk lováig. Majd mindezt elkezdi rágni, néhol lassabban, néhol olyan gyorsan, mint egy bespeedezett mókus. Aki épp epilepsziás rohamot kapott.

Britpop

Britpop

A britpop Nagy-Britanniából, azon belül is Angliából ered. Célja az amerikai zeneipar visszaszorítása volt és az az elleni tiltakozás. A stílus leginkább az akkori felkapott grungeot kritizálta (Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden stb.). Ehhez kapcsolódik egy Noel Gallagher mondás: 'Egy grungeos felmegy a színpadra és agyon szúrja magát... rajongani fognak érte, mi meg akik ismerik a dezodort, nem találunk megértő fülekre'. Ez az idézet még ha nem is teljesen és reálisan, de felvázolja a britpop és grunge közötti különbséget. Míg a grunge zúzós és szétcsúszott káosz volt, addig a britpop összeszedett, a britek ízléséhez igazított zenei irányvonal volt. Az alapját a Beatles zenéje adja.

Chill out

Chill out

A chillout felbukkanását a '90-es évek ifjonti esztendőire tehetjük, létrejöttét pedig az elektronikus zenét szerető és támogató producereknek köszönhetjük. Nagyon közeli rokonságba tartozik, - bár azt hiszem mondhatnám felmenőknek is - a down tempo, a trip-hop, majd az évezredforduló tájékán bekúszott a house is, bár ennek csak igen kifinomodott formái, valamint a nu-jazz és a lounge music. A szomszédságba tartozik még a balearic beat is, de ezt inkább mondhatnánk cserejátékosnak. Sokszor találkozhatunk a ?soft techno kifejezéssel is, mely sokak szerint helyettesítő értékű és leginkább ez tükrözi a chillout valódi énjét.

Crunk & B

Crunk & B

Crunk & egy speciális zeneműfaj ami a crunk-rap és a R&keveréke. Az első ilyen szám 2004-ben jelent meg Yeah! címmel Usher, Ludacris és Lil Jon előadásában.Ugyanebben az évben jelent még meg Ciara Goodies című száma,ami szintén crunk & műfajú szám.

Dance

Dance

A dance (az angol dance tánc szóból) a modern, többnyire elektronikus eszközökkel - szintetizátorokkal vagy számítógéppel - előállított tánczenei műfajok gyűjtőneve. Jellemzői az elektronikus, gépies hangzás, a legkülönfélébb mesterséges, futurisztikus hangeffektusok, gyors - 145 BPM körüli - ritmus, illetve az alapütemet adó, jellegzetes elektronikus dobgép. A műfaj eredete az 1970-1980-as évek diszkózenéje, ennek modern változata, amelyet kifejezetten a zenés szórakozóhelyekre, klubokra fejlesztettek ki. Több alfaja ismeretes, ilyenek a house, rave, techno, trance, eurodance stb. Ezen kívül természetesen léteznek az egyéb popzenei stílusokkal kevert fajták is, az akusztikus és elektronikus zene ötvözetei.

Elektronikus zene

Elektronikus zene

Az elektronikus zenét lehet szeretni vagy imádni. Lehet utálni, idegesítőnek titulálni vagy elutasítani. És meg lehet ismerni. Az alábbi honlap az elektronikus zene számos stílusát térképezi fel, az irányzatok egymáshoz való kapcsolódásával, zenei betétekkel és leírásokkal. A zenére is igaz, hogy minden mindennel összefügg, és habár az elektronikus zene esetében az instrumentális elemek háttérbe szorulnak, óriási befolyását és kulturális létjogosultságát így sem lehet tagadni.

Emo

Emo

Napjainkban az emo szót leginkáb az érzelmek leírsára használják. Az érzelmek szabadságát képviseli: a fiatalok és a teenagerek a szabadságuk reprezentálására használják. A teenager kor az élet egy olyan része, amikor az elme igen akív és regeteg mindenre haszálható, ezen felül az érzelmekek nagyon intenzíven élik meg a tinik. A fiatalok meg akarják szegni a szabályokat és a törvényeket és szabadon élni. Az emo, mint zenei stílus: A zene stílusaként az emo a zenének a rockstílusábatartozik, ami a különböző gyökérstílussal leírja a különböző független stílusok variációját és az egyesülését. Ez főleg egy olyan fajta rockstílus, amit a különböző rockstílusok egyesülésével csinálnak és nem szereti, ha bármilyen stílussal összekötik.

Fado

Fado

Egy kendő, egy gitár, egy hang, a kérlelhetetlen sors és szívből jövő érzelmek. Ez a fado. A zene, amelyben keveredik szerelem, szenvedély, féltékenység, fájdalom, halál, nosztalgia, öröm és bánat. Bár a portugálok lelkét tárja elénk, és hamar az ország egyik szimbólumává vált, a fado mégsem a portugál nép nemzeti dala.

Tuti menü